Home Goed Fout Ken je dit woord? Grammatica Tips Nu Jij
Archief
Uitdrukkingen

Eieren zijn altijd nuttig/ handig en daar komt deze uitdrukking vandaan. Als je eieren voor je geld kiest, dan kies je voor iets wat nuttig en praktisch is.

 

‘Een pak van mijn hart’ dat zeg je als je heel opgelucht bent. Als je bijvoorbeeld een examen hebt gedaan en jij hebt het gehaald terwijl je dacht dat je het niet zou halen, dan is dat een pak van je hart

 

We hebben net Sinterklaas gehad, moslims het slachtfeest christenen binnenkort Kerstmis maar wanneer is nu Sint-juttemis?‘Met Sint-juttemis’ wil zeggen nooit.

 

Het kan vriezen en het kan dooien. De uitdrukking betekent dat iets positief of negatief kan zijn.

 

Voor iemand die kritiek geeft hoef je niet zo bang te zijn als voor iemand die wel kritiek heeft maar niets zegt.

 

Als je iemand heel vervelend vindt, zou je het liefst geen last van hem willen hebben. Dan kun je deze uitdrukking gebruiken.

 

Als je arrogant doet tegen iemand, dan draai je hem bij wijze van spreken je rug toe en dan kijk je hem met de nek aan.

 

We gaan wandelen dit weekend weer of geen weer. Natuurlijk is het altijd wel een bepaald soort weer en dat kan per dag erg variŽren. Weer of geen weer betekent of het nu goed of slecht weer is.

 

Als iets gebeurt, terwijl je het helemaal niet verwacht, is het alsof het uit de lucht komt vallen.

 

Veel Nederlanders zijn niet zo spraakzaam vergeleken met andere nationaliteiten, maar soms hoor je wel iemand in geuren en kleuren iets vertellen. Dat houdt in dat je met veel details iets heel levendig beschrijft.

 

Als je op vakantie gaat en je neemt heel veel dingen mee, dan kun je zeggen dat je met je hele hebben en houwen op vakantie bent gegaan.

 

Nederland is vaak nat. Maar niet alles is hier ‘ een pot nat’ oftewel niet alles is hetzelfde.

 

Als je iets of iemand heel bijzonder vindt, dan brengt dat of die persoon je hoofd op hol. Je bent dan op een positieve manier een beetje in de war. Het werkwoord hollen betekent rennen, hardlopen.

 

Nederland is een van de dichtstbevolkte landen op aarde. We wonen allemaal heel dicht op elkaar en een andere manier om dat te zeggen is dat we hutje mutje op elkaar wonen.

 

Als iemand iets niet wil weten of zien dat voor ieder ander wel duidelijk is, gewoon omdat hij het niet wil zien, dan zeggen we dat hij een plank voor zijn hoofd heeft.

 
 1   |  2   |  3   |  4  |  5 
Meest Gelezen